Τι είναι το Pellet;

Τι είναι το Πέλλετ;

Το Pellet είναι ένα είδος φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που προέρχεται από ξύλο. Ως προς την μορφή τους έχουν μικρό, κυλινδρικό σχήμα και λεία εξωτερική επιφάνεια. Κατά την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά, καθώς η συγκολλητική ουσία που τους χαρίζει τη συμπαγή τους μορφή, είναι η λιγνίνη.

Η διαδικασία παραγωγής των πέλλετ ξύλου αποτελείται από τα εξής στάδια: 1) την αποθήκευση των κορμών σε ειδικά διαμορφωμένος χώρους  2) τον τεμαχισμό και άλεση της ξυλείας σε πριονίδι 3) τη ξήρανση ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητά σε υγρασία 4) τη συμπίεση με ειδικές πρέσες  5) τη ψύξη και την κοσκίνιση του παραγόμενου πέλλετ 6) την συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος.

Βασικό χαρακτηριστικό του πέλλετ είναι η πολύ χαμηλή υγρασία του (5 – 10 %), η χαμηλή του περιεκτικότητα σε τέφρα (στάχτη) και η υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα.  Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό και αποδοτικό καύσιμο.

pellet green

Ποιότητα του Πέλλετ

Η ποιότητα του Pellet είναι ένας απαραίτητος παράγοντας τόσο από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης του προϊόντος όσο και από την ορθή λειτουργία της εγκατάστασης που χρησιμοποιείτε.  Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα πιστοποίησης που περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της ποιότητας του Πέλλετ, ξεκινώντας από την πρώτη ύλη μέχρι την τελική μορφή του προϊόντος.

Μεταξύ των κύριων παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα των πέλλετ είναι:

Εκφράζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος.

Εκφράζει τη μέγιστη καύση του Pellet.

Εκφράζει την περιεκτικότητα σε υγρασία μετά το στάδιο ξήρανσης του τσιπ,η οποία είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η σωστή συμπίεση του πέλλετ.

Το χρώμα του Pellet μπορεί να ποικίλλει από μια ελαφριά (μπεζ) απόχρωση σε μια πιο σκούρα απόχρωση (φουντουκί). Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στην μεγαλύτερη ή μικρότερη ωρίμανση των κορμών και στην παρουσία ή απουσία φλοιού.

Με προηγμένα συστήματα επεξεργασίας επιτυγχάνετε η χρήση λευκαντικών παραγόντων για να αποσαφηνισθεί το σκούρο χρώμα του Πέλλετ χωρίς όμως  την βελτίωση της απόδοσής του.

Το Pellet 4U αποτελείται αποκλειστικά από 100% αποφλοιωμένα κωνοφόρα δέντρα.

Μη ποιοτικά Pellets: Δυσκολίες

Η κακή ποιότητα των Πέλλετ μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τόσο την παραγωγή θερμότητας στους λέβητες  και στις σόμπες μέσω της κακής καύσης,  όσο και την διάρκεια ζωής τους προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές.

Παρακάτω συνοψίζουμε τα πιο κοινά προβήματα αναφέροντας τις πιθανές αιτίες:

  • Το Πέλλετ περιέχει υψηλό ποσοστό φλοιού, ή είναι κατασκευασμένο από βιομάζα και όχι από παρθένο ξύλο.
  • Το Πέλλετ περιέχει πρόσθετα όπως ακαθαρσίες , άμμο ή χώμα
  • Το Πέλλετ περιέχει απόβλητα.
  • Το Πέλλετ περιέχει υψηλό ποσοστό φλοιού ή άλλης βιομάζας με χαμηλό σημείο τήξης
  • Το Πέλλετ περιέχει πρόσθετα όπως ακαθαρσίες ή άμμο
  • Το Πέλλετ περιέχει απόβλητα.
  • Το Πέλλετ περιέχει βιομάζα που δεν είναι από καθαρό ξύλο, ή άλλα υλικά με υψηλό επίπεδο πτητικών στοιχείων όπως το χλώριο και το θείο.
  • Το Πέλλετ μπορεί να περιέχει υψηλή παρουσία σκόνης
  • Το Πέλλετ  μπορεί να περιέχει υψηλό επίπεδο υγρασίας.